Bli kvitt kreditkortsskulderna

Att betala av en skuld, är ibland det bästa sättet att bli mer avslappnad. Att ha exempelvis en kreditkortsskuld hängande över sig kan verkligen göra att vardagen känns tyngre. Just kreditkortsskulder är en verklighet för de flesta. Här är tips hur du snabbt kommer ut ur en sådan.

Att steg för steg bli skuldfri

När det kommer till kreditkortsskulder är det första man bör göra att lägga bort kreditkortet. Om det inte ligger i plånboken är risken mindre att man nyttjar dem och därmed skjuter avbetalningen av den totala skulden framåt. Målet är att bli av med den så därför ska korten tillfälligt bort. Det handlar alltså om att ändra livsstil och bryta gamla mönster. Det kan även vara en bra idé att spärra dem, så de inte ligger och drar pengar åt ett håll man inte har godkänt. Nästa steg blir att skramla ihop en akutfond, på ungefär 10 000 kr. Detta gör man medan man betalar minimibeloppet på sitt kreditkort. Att ha en sådan fond gör att man inte behöver ta ut mer pengar på kortet när en akut situation uppstår. Tvättmaskinen kan gå sönder, eller bilen kan kräva en service.

Mellanstegen för att bli av med skulden

När man kommit så långt att man lagt undan kortet och skaffat sig en akutfond, är det dags att kavla upp ärmarna på riktigt. Det kommer gå i en snigelfart att betala av en skuld, om minimibeloppet är det enda man sätter in varje månad. Därför bör man rikta in sig på en summa på omkring 10 % av totalbeloppet. Ligger skulden på 50 000 kr, bör man avsätta 5000 kr varje månad till avbetalning. För att få ihop detta måste man givetvis dra ned på alla sina utgifter. Ett annat bra sätt är att byta arbete eller skaffa sig ett extrajobb. Har man redan en liten högre utbildning i garaget kan man hitta tjänster som hyr ut exempelvis chefspositioner. Det brukar innebära en riktigt fin löneökning. Företaget Brightmill arbetar som mellanhand mellan kunder och de som erbjuder sina tjänster inom management. Att arbeta med detta på heltid eller vid sidan om sitt vanliga arbete kommer öka inkomsterna rejält. Det finns många ekonomiska fällor i det moderna samhället. Andra sätt att få in mer pengar är att helt enkelt minska utgifterna genom att:

  • Avsäga sig alla prenumerationer, som kabel-tv och dagstidningar.
  • Undvika att äta ute, och undvika att fika på kaféer.
  • Skaffa sig billigare försäkringar och elavtal.
  • Sälja allt man har i förrådet, som bara samlar damm.

 

Det sista steget för att bli av med skulderna

I det sista steget börjar man samla sina extrainkomster och betalar av dem varje månad. Är totalskulden på 50 000 kr, och man kan betala av 5000 kr varje månad, blir man kvitt den inom ett år. Har man flera skulder, riktar man sina extrapengar mot lånet med högst ränta och betalar minimibeloppet på de andra. Sedan går man vidare till det lån med näst högst ränta. Man bör också ta sig en funderare på varför man dragit på sig skulderna och hur man bättre kan undvika det i framtiden.