Hur borstar man tänderna bäst?

Det är viktigt för munhälsan att man borstar sina tänder på ett effektivt sätt. Genom att förbättra sin teknik kan man få ett friskare tandkött och en allmänt bättre munhälsa. Här kommer tips på hur man går till väga.

Munhälsan viktig att hålla efter

Att borsta tänderna tillhör morgon- och kvällsrutinen för de flesta, och fördelarna är förstås många med att hålla efter hälsan i våra munnar. Forskning visar att det kan vara viktigare än vad man själv kanske tror då munnens hälsa är minst lika viktig som i övriga kroppen. Tyvärr är den teknik som de flesta använder inte alltid helt optimal. Det går att borsta tänderna på ett bättre sätt utan att det innebär ett större extra arbete. En klassisk minnesregel är 2-2-2-2:

  • Borsta tänderna 2 gånger om dagen, morgon och kväll.
  • Borsta dina tänder i 2 minuter.
  • Lägg på 2 cm tandkräm om du är vuxen, beroende på tandkräm.
  • Man bör inte äta eller dricka något på 2 timmar efter att man har borstat tänderna.

Borsta på rätt sätt

Genom att borsta med en bra teknik och upprepa detta förhindrar man att plack bildas. Man bör hålla sin tandborste i 45 graders vinkel mot tänderna och tandköttet. Trycker man för hårt skadas tandköttet onödigt mycket. Det är ofta där tänderna möter tandköttet som placken bildas, så där ska man låta stråna komma åt för att ta bort detta. Efter att man borstat kan man ta lite vatten i munnen och skölja mellan tänderna.

Använd rätt tandborste

Man bör använda en mjuk tandborste som därmed inte skadar exempelvis tandköttet. En eltandborste kan vara att föredra då den tar bort mer plack från tänderna jämfört med en vanlig tandborste. En tandborste bör bytas ut mellan jämna mellanrum. Så fort den upplevs som trasig eller fransig ska man byta ut den. När det kommer till tandkräm kan man välja vilken man vill av de vanliga märkena. Det viktiga är att det finns fluor och att den är lågslipande. Lider man av blåsor i munnen, eller så kallad afte, kan det beror på tandkrämen man använder. Då kan man prova andra märken.

Hur vet man att tänderna är rena?

Man kan inte själv avgöra exakt hur rena tänderna är. Följer man 2-regeln, att borsta 2 minuter, 2 gånger om dagen, så bör de var så rena de kan bli. Känner man över tänderna med tungspetsen ska de kännas blanka och tungan ska inte uppleva att de är sträva och orsakar extra friktion. Man kan också se på tänderna och känna efter vilken andedräkt man har. Misstänker man problem tar man upp det med sin tandläkare vid nästa besök.