Förbättra din munhälsa – förbättra din vardag

Idag är det många människor som har fått upp ögonen för träning och hälsa, vilket naturligtvis är väldigt bra. Att träna sin kropp stark och uthållig och äta rätt är precis det som behövs för en bättre livskvalitet. Även om träning och kost är av högsta prioritering, så finns det även mindre aspekter som kan ha stor påverkan på vårt fysiska mående. Visste du till exempel att din munhälsa kan vara avgörande för hur bra du mår?

Är det viktigt för dig att hela kroppen mår bra? Då ska du absolut inte glömma bort att borta tänderna och ha en bra munhälsa överlag. Allt hänger nämligen ihop och det finns ett flertal studier och forskning som har visat att det finns ett samband mellan bland annat tandlossning och olika sjukdomar. Tandlossning har bland annat kunna förknippas med reumatism, men också bröstcancer.

Få en bättre munhälsa

När du får en bättre munhälsa får du inte bara renare tänder och en fräschare andedräkt, utan du får också en mycket bättre livsstil. Här nedan går vi igenom några bra rutiner för att främja en god munhälsa varje dag.

  • Se till att du borstar dina tänder morgon och kväll, varje dag. Rekommenderat är att du borstar under cirka 2-3 minuter vid varje tillfälle och att du använder dig av ordentligt med tandkräm. Många tar oftast för lite, men cirka 2 cm tandkräm är ett bra mått att gå efter. För barn gäller dock andra mått.
  • Köp en tandkräm som lämpar sig för dina behov. Det kan till exempel vara att du har problem med ilningar eller att ditt tandkött är mycket känsligt. GUM är ett företag som erbjuder bra tandpasta och tandkräm för alla behov. Här kan du även hitta andra tillbehör relaterade till munhälsa.
  • Är du intresserad av träning och hälsosam livsstil vet du säkerligen redan med dig att småätande inte är bra för figuren, men det är heller inte bra för dina tänder. Minska på småätandet och få tänder som är mycket starkare och friskare, eftersom de får större möjlighet att vila.
  • Även om det känns kostsamt och jobbigt så se till att du går på regelbundna kontroller hos din tandläkare. Genom att göra detta hinner man upptäcka eventuella problem i tid och således åtgärda dessa snabbare.

En bättre munhälsa ger ett större självförtroende

Nästan alla människor har någon gång skämts över sina tänder. Det kan handla om att de är sneda, missfärgade eller att man har en dålig andedräkt. Att ha en god livsstil handlar inte bara om att ta hand om det yttre, utan även att boosta självförtroendet. Om du har en god munhälsa med starka och rena tänder kommer du att känna dig mer självsäker och detta resulterar också i att du mår bättre. Vill du bli av med missfärgningar kan du testa på en tandblekning. Det finns både tandblekningskit för hemmabruk och husmorsknep som man kan använda sig av. Det sistnämnda är skonsammare mot hälsa och miljö, men husmorsknepen ger sällan samma effekt.