Få ordning på ekonomin

Idag är det många som trampat ned i den så kallade lyxfällan. Programserien med samma namn har fått många att tänka till och känna igen sig. Får man inte vardagsekonomin att gå runt är det svårt att upprätthålla en sund livsstil. Här kommer tipsen på hur du kommer ur skuldfällan.

Leva efter budget

Det första man bör göra är givetvis att ta nya lån. Genom att frysa sitt kreditkort gör man det lättare att avstå från att använda det. Det andra man bör göra är att genast gå över till att leva efter en sträng budget. Hur sträng, eller snål, denna budget är beror på vad man har råd med. Man kan se det som en pyramid, där själva basen är de stora sakerna man kan förändra, eller dra in på. I toppen finns de små sakerna, som bara är nödvändigt att dra in på om man verkligen är illa ute.
I botten av pyramiden handlar det exempelvis om att skaffa billigare el, eller billigare försäkring. Via Villaförsakring.se kan man exempelvis jämföra olika villaförsäkringar, och också få svar på vad man behöver. Där finns information om vad som skiljer en villaförsäkring från en villahemförsäkring. På det här sättet bör man jämföra alla sina försäkringar, elavtal och andra tjänster.

Betala av sina skulder

Det andra som man ska uppfylla är att se till att man betalar det man måste av alla lån man har. Förhoppningsvis ingår det amortering i denna summa. Vilket lån man först ska betala av kan vara en smakfråga. Här är två vanliga metoder: Att betala av det lån som har högst ränta, och sedan det med näst högst ränta, medan man betalar ett minimum på övriga, är den snabbaste vägen mot att bli skuldfri. I varje fall rent matematiskt. Det andra alternativt är att betala av det minsta lånet först, sedan det näst minsta.