En privatekonomi i balans

Har du hamnat i den klassiska skuldfällan? Lugn bara, du är inte ensam. Miljontals svenskar dras med onödigt stora brukslån. Det är lätt att hamna där, men inte lika lätt att ta sig ur. Här kommer några tips på vägen.

Återbetalningens långa väg

De flesta känner igen sig, det går snabbt att göra av med pengarna på kreditkortet, men tar en evighet att betala tillbaka. Detta beror på att räntan äter upp stor del av betalningarna man gör. Räntan är den avgift banken tar ut för att låna ut pengar till dig. Därför tar det så lång tid att se summan minska. Men ju snabbare och mer man kan betala av, desto mer amorterar man på själva lånet. För att kunna öka sina amorteringar behöver man förstås hitta olika sätt att kapa sina utgifter, vilket inte alltid kan vara så lätt. Det är inget uppmuntrande upplägg man har framför sig, om det innebär att leva på en sträng budget i flera år. Därför kan det vara vettigt att skaffa ett extrajobb, eller exempelvis sälja av ägodelar.

Kapa utgifterna

Genom att kapa sina utgifter får man förstås mer muskler att återbetala sina lån med. Det finns mängder av sätt att minska dem. En av de största utgifterna är ofta boendet. Har man möjlighet kan det därför löna sig att flytta till ett billigare sådant. Kan man dessutom ordna flyttningen billigt, blir vinsten desto större. Flyttstädning kan man få billigt via qleano.se/ som ger en offert på bara en minut. Det är en relativt liten kostnad att få detta moment i skick, även om man är ute efter att snåla. Det tar i regel betydligt mer tid i anspråk än man tror att utföra en flyttstädning på egen hand.

Halvera problemet

Men om man har ett väldigt högt lån, kan det kännas tröstlöst att leva under en sträng budget i flera år. Det kanske inte heller är rimligt eller genomförbart. Man kan då göra en kompromiss och skynda sig fram halvvägs genom lånet. Har man ett lån på 100 000 kr, kan man förmodligen arbeta extra och få ihop 50 000 kr, vilka man betalar av på skulden. Det kan vara en mäktig uppgift, men man har då åtminstone halverat bekymret. Därefter kan man återgå till att betala av det i den takt som fungerar, utan att behöva jobba ihjäl sig.