Trädgårdsarbete för bättre psykisk och fysisk hälsa

Den romerska författaren och politikern Marcus Tullius Cicero sa en gång att om människan har en trädgård och ett bibliotek så har den allt den behöver. Som de flesta ihågkomna citat är sanningshalten så klart kraftigt förenklad, men med en god dos visdom inbakat. Vad både Cicero och moderna forskare är överens om, är att växter och arbetet kring växter är mycket positivt för vår mentala hälsa.

En positiv sak med trädgårdsarbete, utöver effekten på vår psykiska hälsa, är att du även kan stärka din kropp. Många delar av trädgårdsarbete är fysiskt påfrestande, vilket kan vara positivt eller negativt. Positivt är det om du är frisk och arbetar med korrekt hållning, men negativt om kroppen i stället tar skada eller du helt enkelt inte kan utföra vissa moment. Med utrustning från Kellfri kan du själv välja hur mycket eller lite du vill göra på egen hand, och vilka moment som eventuellt kräver maskinhjälp. På Kellfri hittar du häckklippare, stubbfräs, gräsklippare och allt som rör trädgård, djur och lantbruk.

Gör trädgården till din oas

Man kan alltså säga att trädgårdsarbete är en slags terapi som stärker både kropp och hjärna. Naturligtvis är det inte bara själva fixandet som är kul och bra – det är också resultatet. Att kunna gå ut på en nyklippt gräsmatta, dra in aromerna från kryddlandet och blomrabatterna, njuta av den trivsamma strukturen och sätta sig med en god bok – det är svårslaget och något som man aldrig bör ta för givet.

Första steget mot hälsosammare livsstil

Det är viktigt att komma ihåg att även om trädgården har positiva effekter på mental hälsa, så är det inte allt. Det finns flera aspekter som spelar in när det kommer till välmående och hälsosam livsstil. Att äta rätt, träna, ha ett socialt umgänge och andra saker är vitala delar som du bör ha i åtanke för att må bättre.