slide show

Herr Holgersson

Ni har ju fått det stora nöjet… eller tja, att få bekanta er med fru Holgersson i ett par av mina texter och då kan man ju fråga sig, herr Holgersson, finns det en sån? Jodå, det gör det, även om han lever sitt liv i skuggan av sin fru som en väldigt diskret sidekick eller ett litet svagt ackompanjemang.

 

Hans liv tuffar fram i ett långsamt tempo utan speciellt många måsten förutom ett, varje dag klockan ett så går han iväg (med ovanligt rappa steg för att vara honom) mot den lokala tobaksaffären för att inhandla Expressen. Klockan ett tar sig nämligen fru Holgersson en välförtjänt tupplur (tycker hon själv i alla fall) efter att ha stekt dubbelpanerad strömming eller lagat kalops hela förmiddagen.

 

Prick klockan tolv står maten på bordet och runt kvart i ett så plockar herr Holgersson bort disken samtidigt som fru Holgersson i parant stil med korsordstidningen i högsta hugg beger sig mot sängen. För nu ska hon ”vila sig lite ovanpå med en filt över benen och lösa korsord”. Det brukar inte bli så mycket korsordslösande utan samtidigt som ljudet av timmerstockar som kapas startar så beger sig herr Holgersson mot tobaksaffären.

 

Skulle du fråga herr Holgersson varför han köper Expressen och inte Aftonbladet så får du vara beredd på en lång och ingående utläggning om Aftonbladet som en sedeslös, oseriös skvallertidning och ett försiktigt framlagt argument att Expressen nog inte är mycket bättre bemöts med ilsken blick och ett stilla (men upprört) skakande på huvudet.

 

Så, Expressen är det som herr Holgersson bär hem likt en religiös härförare i triumf skulle bära hem den heliga Graal. Väl hemma så studeras tidningen noga, från första sidan till sista. Herr Holgerssons pliriga ögon läser intresserat om en politikers påstådda sexköp, en avdankad popstjärnas fäbless för kokain och de tio godaste recepten på kladdkaka. Skulle fru Holgersson (som nu är inne på sin andra kubikmeter ved) kommentera kladdkakor så skulle hon säga att det är dumheter. ”En kaka som inte är färdigbakad kommer aldrig att serveras i mitt hus!


Prick kvart i tre knäpper så herr Holgersson på kaffebryggaren, plockar fram de finska pinnarna och harklar sig lite extra högt för att väcka sin hustru. (De har inte ens en vedpanna så nu får det vara nog med sågande.) Lätt rosig, med en liten liten sträng dregel i mungipan stapplar fru Holgersson in i köket, sträcker sig efter kopparna med rosor på, (vad är det för dumheter att man ska dricka kaffe i mugg, barbariskt om du frågar mig!) och slår sig ner mitt emot sin make som nu lagt undan tidningen och plockat fram medicindoseringslådan… och som den kloke man han är så nämner han inte med ett ljud recepten på kladdkaka.

...fast han till höger hade kunnat vara herr Holgersson.

 

Del 1 - Börsen, det hemliga vapnet

Del 2 - Bli en pensionärsmagnet

Signatur

Jenny & Vovvarna

Blivande krönikör i lokalblaskan kanske? Lika bra som STigbjörn som annars brukar läsa

2010-07-23 @ 10:47:32
URL: http://www.enakander.se
Annica Lundgren

hahaha du är inte klok....jag ligger dubbelvikt....du kan din Holgersson....fortsätt skriva, ser fram emot dem....

Kramar Annica

Annica Lundgren

hahaha du är inte klok....jag ligger dubbelvikt....du kan din Holgersson....fortsätt skriva, ser fram emot dem....

Kramar Annica

2010-07-23 @ 12:49:52
URL: http://annicalundgren.wordpress.com
Anna

Kul, kul.. hihi.. men var det fru Jakobsson eller fru Holgersson som tog sej en tupplur? (eller så är det jag som är seeeeg i huvudet x)

2010-07-23 @ 15:47:13
URL: http://daich.blogg.se/

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


bloglovin
Follow SusanneKastbom on Twitter