slide show

Börsen, det hemliga vapnet

Varför verkar så många äldre känna ett oemotståndligt behov av att ge sig ut på stan och trängas precis samtidigt som alla vi andra som inte kan välja tidpunkt på grund av jobb och andra åtaganden. Det slår aldrig fel, jag skyndar mig in i affären för att handla livets nödtorft, mjölk, kattmat och ostbågar och möts av en mur av rullatorer och en tung doft av Aqua Vera och liktornssalva slår emot mig.


Händer detta av en slump? Nej, det är med all säkerhet en sammansvärjning och runt halvfyra knappar reumatiska fingrar frenetiskt på Doro-telefoner med stora och tydliga siffror för att samla massorna. Vid halvfemtiden kan man se horden, ledd av fru Holgersson, 87, med stål i både blick och höftled, med ett fast grepp om rullatorhandtagen styra kosan mot mataffären. Små barn och hundar bör se upp, för det här gänget är ute på ”The mission”, med plånboken fullproppad med rabattkuponger.

 

Väl inne i affären så växlar de dock ner, nu går det helt plötsligt väldigt sakta och det ska helt plötsligt stannas både här och där, gärna på ställen i butiken där det är riktigt trångt. För nu ska det pratas, inget är för stort eller för litet för att inte avhandlas. Bypass-operationer, svåra korsord och grannens ovana att hämta posten endast iklädd kalsonger avhandlas högt, upphetsat och ingående.

 

Framme vid kassan så kan man tro att faran över, men icke för nu får pensionärsligan helt plötsligt bråttom igen. Går det för långsamt i kön så suckas det högljutt och om man inte passar sig så kan hälsenorna få sig en törn av en nyvässad rullator om man nu lyckats med konststycket att hamna framför en pensionär i kön.

 

Oftast står man bakom, vilket är klokt om man är rädd om sina hälsenor, och beskådar det kommande skådespelet. För nu ska nämligen rabattkupongerna lösas in. – Nej fru Holgersson, det är två paket Gevalia som ger 1:50 i rabatt, inte Löfbergs lila… just det, G E V A L I A!

 

När kassörskan, högröd i ansiktet, sprungit och hämtat två paket Gevalia, två gånger eftersom det blev fel sort första gången (E-brygg, vad är det för konstigheter, jag sa ju bryggmalet!) och man tror att nu är detta snart över, det är det händer. Det är nämligen då som pensionärsligan plockar fram sitt hemliga vapen, vapnet som får den mest tålmodige att bryta samman, nämligen BÖRSEN. Den lilla extraplånboken (varför bara ha en som man knappt kan hålla reda på när man kan ha två) där alla små mynt förvaras. 50-öringar som nu på ett magiskt sätt ska göra så att pensionärsligisten får ihop ”jämna pengar”.

 

Det här med jämna pengar verkar vara något nästan magiskt och du ser sällan en så nöjd gamling som när han efter tre minuter lyckats plocka ihop 27:50 i 50-öringar och liksom i triumf lämnar över dem till kassörskan, som  för länge sedan har passerat gränsen för nervsammanbrott.

 

Del två - Bli en pensionärsmagnet

Signatur

Lisa-Mari

sv: tack så mycket! :D

2010-07-15 @ 19:14:58
URL: http://lisaamari.blogg.se/
Eddie

Det där låter inte alls så nervpåfrestande.Jag skulle gärna byta några av dina pensionärer mot några av våra 08:or som kommer i början på juni och åker hem till stora staden igen först i augusti.

2010-07-15 @ 20:08:04
Anna

Haha xD asgEddie: Jag, som 08:a skulle vilja påpeka att alla vi inte ä sååå nervpåfrestande "jagkanensångsomgårfolkpånerverna, jagkanensångsomgårfolkpånerverna bara nittionio verser kvar jagkanensångsomgårfolkpånerverna..." haha flummig ;)

2010-07-15 @ 22:46:46
URL: http://daich.blogg.se/
Wiilow [foto tankar känslor]

Bra skriven text!

Du skriver bra!

Ja du måste prova det!

KRAM

2010-07-15 @ 23:17:22
URL: http://wiilow.blogg.se/
Therese

Känner så väl igen det! Verkligen en bra text!kram

2010-07-16 @ 08:27:14
URL: http://thereseofsweden.blogg.se/
Annica Lundgren

hahaha vad jag gillade detta, du skriver så bra att man sitter och skrattar och alla kommer och undrar vad jag skrattar åt, de läser och sen skratttar de me.....hahahah....så sant så träffande.....man började morgonen med ett asgarv.....ha det bäst

2010-07-16 @ 08:29:08
URL: http://annicalundgren.wordpress.com
Ina

Så sant, så sant =0)Det är däremot med glädje som jag ser dom humoristiska "åldringarna", dom som inte drar sig för att prata och skämta. Ängla drar lätt till sig somliga så skulle det vara så att du i någon butik ser en hop med åldringar så kan det hända att Ängla står i mitten =0DBy the way! Tack för din varma hälsning nu under omständigheterna.

2010-07-16 @ 08:38:45
URL: http://inasdekor.blogg.se/
Anonym

Det står på bloggen nu:)

2010-07-16 @ 09:03:59
URL: http://Karinolofsson.se
Eddie

@Anna, jag visste att någon tå skulle känna sig trampad på, det var liksom meningen.

jag älskar att sticka ut hakan!

2010-07-16 @ 13:14:45
Sonja

Ha ha, känner igen fenomenet men från en annan tidpunkt på dagen, nämligen vid lunch!

När man springer ut från jobbet på stan för att snabbt antingen köpa sig en lunch eller uträtta ett ärende. Dock är de vid lunchtid med fördel på banken, apoteket eller ett postombud med ärenden som rör hela deras ekonomi och barnbarnens, hela deras sjukdoms- och läkemedeleshistoria, det ska rådfrågas om salvor och hemorojder, det ska postas paket till femtioelva olika barnbarn som de inte har adressen till.... och allt ska som sagt betalas med JÄMNA PENGAR.

Jag förstår dig!!!Men vänta vi kommer efter....;)

2010-07-16 @ 16:07:07
URL: http://sonler.blogg.se/sonler

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


bloglovin
Follow SusanneKastbom on Twitter